Zpět

13 negativních vlivů, kterým musí čelit noční sovy

Jste noční sova? Pak se asi dost vymykáte „normálu“, bojujete s běžnou pracovní docházkou i tím, že vám už v restauraci po desáté neuvaří večeři. Mnohem horší je ale fakt, že odborníci shromažďují důkazy o tom, že cyklus spánku/bdělosti, který neodpovídá normě, s sebou nese reálná zdravotní rizika. Jak tedy bytí noční sovou může uškodit vašemu zdraví?

noční sova
noční sova
  1.  Noční sovy mívají vyšší tlak

    Podle studie z roku 2013, kterou vědci uveřejnili v časopise Chronobiology International, čelí noční sovy o 30 % vyšší pravděpodobnosti vysokého krevního tlaku než ranní ptáčata. Kromě samotného spánku v tom může hrát velkou roli fyzický i psychologický stres.
  2. Méně často si najdou čas na cvičení

    Lidé, kteří sami sebe považují za noční sovy, tráví podle průzkumudaleko více času sezením než lidé, co se cítí jako ranní ptáčata. Navíc si sovy obtížněji nacházejí čas na dodržování pravidelného cvičebního plánu.

  3. V noci vyjídají ledničku, což vede k obezitě

    Žijete-li v noci, taky v noci jíte. Noční jezení způsobuje tělu problémy se zpracováním a metabolizací jídla. Navíc podle průzkumu časopisu Obezita-248 přijímají noční sovy daleko více kalorií, za což může pravděpodobně i fakt, že v noci nemají tak silnou vůli odolat nezdravým pochoutkám.
  4.  Čelí vyššímu riziku vzniku cukrovky

    Několik studií prokázalo také fakt, že jsou noční sovy náchylnější k cukrovce 2. typu, která postihuje osoby s nadváhou. Což je jistě jednou z příčin. Podobně jako celkově pro tělo nezdravý způsob života a méně spánku.
  5. ...a hůře ji zvládají

    Pro ty, kteří už diabetem 2. typu trpí, je ponocování zrádné a znesnadňuje jim zdravotní komplikaci zvládat a vhodně kontrolovat glykemii. Podle studie Dr. Kristen Knutsonové totiž pro nemocné není důležité pouze to, kolik hodin denně spí, ale také v jakou dobu spí. 
  6. Méně spí

    Asi vás nepřekvapí, že noční sovy, spí daleko méně než ranní ptáčata. Je rozdíl ulehat před půlnocí nebo ve 3 ráno a shodně vstávat na 9:00 do práce. A bohužel, spánkový deficit, nelze dospat o víkendu, jak si mnozí z nás stále myslí.

  7.  Podstupují více rizik

    Podle studie časopisu Evoluční psychologie mají noční sovy větší tendenci riskovat. Proudí v nich vyšší hladinu stresového hormonu kortizolu, o kterém experti soudí, že je hnacím motorem riskantního chování. 

  8.  Jsou častěji single

    Lidé chodící pozdě spát jsou mnohem častěji svobodní nebo střídají krátkodobé vztahy. Muži navíc uvádějí, že mají až dvojnásobný počet sexuálních partnerek, ve srovnání s ranními ptáčaty.

  9.  Ráno jsou méně pozorné za volantem

    Ráno jsou sovy více unavené a méně ostražité. Za volantem jsou tedy náchylnější k chybám. Potvrdila to také malá studie provedená 29 studenty na automobilových simulátorech.
  10.  Teenageři dosahují ve škole horších výsledky

    Děti, které během školního roku chodí spát později než o půl 12, mají ve škole horší známky a jsou emocionálně citlivější než ty, kteří chodí spát dostatečně brzy. Je na rodičích, aby hlídali, v kolik chodí jejich ratolest spát.

  11. Častěji propadají depresím a špatným náladám

    Noční sovy podle studie z roku 2017 uveřejněné v časopise Journal of Biological Rhythms více potlačují své pocity. Je tedy mnohem pravděpodobnější, že u nich propukají deprese a úzkostné stavy. V průběhu celého dne navíc trpí horší náladou a významnými změnami nálad. 

  12. Ve větší míře konzumují alkohol a kouří

    Není přesně jasné, jestli je ponocování příčinou nebo důsledkem vyšší míry konzumace alkoholu a kouření. Jisté je pouze to, že pokud člověk opravdu hodně pije a kouří, může to být jeden z problémů, které stojí za problémy se spánkem.

  13. Umírají dříve než ranní ptáčata

    Není přesně jasné, jestli je ponocování příčinou nebo důsledkem vyšší míry konzumace alkoholu a kouření. Jisté je pouze to, že pokud člověk opravdu hodně pije a kouří, může to být jeden z problémů, které stojí za problémy se spánkem.

    Na závěr něco pozitivního

    Abychom nebyli jen negativní, najdeme o sovách i několik příznivých informací. Tak například mají větší množství přátel, jsou považovány za produktivnější a kreativnější, jedna studie dokonce naznačuje, že mají vyšší úroveň kognitivních schopností (paměť, pozornost, koncentrace, apod.).

Zdroj: https://www.health.com/sleep/health-risks-night-owl

Mohlo by vás zajímat: