Zpět

Nepodceňujte předvánoční úklid ložnice!

Klasickou údržbu ložnice zná téměř každý člen v domácnosti. Minimálně jednou v roce ale nastává období, kdy se chystáme na velkolepý úklid a snažíme se, aby bylo vše ťipťop. Co bychom při takovém čistotném zásahu v ložnici neměli rozhodně opomenout? Máme pro vás několik cenných rad!

 

Skříň

Držte se pravidla "jednoho roku"! Svršky, které jste na sebe neoblékli celý rok, s největší pravděpodobností už nevyužijete a zbytečně vám zabírají prostor ve skříni. Odkládejte je do krabice a tu pak vyprázdněte do kontejneru na textil anebo zavezte do charitativních spolků. Navíc je nyní nejpříhodnější a nejchladnější období v roce, kdy vaši dobročinnost lidé v nouzi maximálně ocení, a vy máte prostor nadělit si nové oblečení jako skvělý vánoční dárek.

Z polic setřete prach a nechte skříň na chvíli vyvětrat. Vraťte vytřízené oblečení zpět do skříně a vložte mezi ně například levandulový voňavý sáček. Vaše šaty tak zůstanou krásně voňavé i dlouho po vyprání.

Koberec

Zašedlá vlákna koberce lehce odstraníte vyklepáváním. Tento úkon provádějte vždy z rubu koberce, abyste neponičili vlákna a koberec neabsorboval ještě více prachu do sebe.

Koberec jste vyklepali, ale přesto zůstala vlákna matná a nehezká? V tom případě si musíte dát více práce a koberec vyčistit. Při tomhle kroku buďte nanejvýš opatrní! Je nutné, abyste věděli, z jakého materiálu koberec je.

Například vlněným kobercům čištěním vodou uškodíte! Voda poničí vlákna a vlhko prosákne do spodní části, kde se vytvoří ideální prostředí pro zrod plísně. Pozor si dávejte také na používanou chemii! Přečtete si štítek nebo se informujte přímo u výrobce. Pokud si s úklidem nevíte rady, využijte třeba služby profesionálního čištění koberců a povrchů.

Závěsy

Záclony a závěsy sundejte a vyperte. Vytáhněte je z pračky a rovnou pověste zpět ještě vlhké na očištěnou a prachu zbavenou garnýž. Provoníte tak krásně celou ložnici. Pozor! Mohutné a těžké závěsy dejte uschnout bokem, mohly by vám svou tíhou shodit záclonovou tyč.

Rámy

Lidé mají často tendenci zapomínat na obrazové rámy. Na nich se taky usazuje velké množství prachu a je nezbytné, abyste prach jednou za čas opatrně setřeli vlhkým hadříkem.

Matrace

Na údržbě matrace si dejte opravdu záležet! Ideální frekvence ošetření je jednou za tři měsíce, ovšem mnoho lidí tento úkon provádí jednou za rok.

Matraci vysajte z obou stran. Budete jistě překvapeni, jak silnou vrstvu prachu a jiné nečistoty z matrace odstraníte. Vymáchejte čistou hadérku v teplé vodě, pořádně vyždímejtea otřete matraci opět z obou stran.

Následně vyjměte matraci z rámu postele a postavte do vertikální polohy na místo, kde je přístup čerstvého vzduchu a vyvětrejte. Zatímco se matrace větrá, očistěte rám postele i rošt a nechte důkladně uschnout.

 

Přečtěte si také: