Zpět

Skolióza páteře – jestli se nevyhnula vám, předejděte jí alespoň u dětí

Skolióza je jednou z nejčastěji se vyskytujících dětských onemocnění páteře. Na vině je mnoho faktorů a lékaři nedokáží její pravou příčinu určit až v 80 % případů. Vliv hrají geny, vnější podmínky, poruchy růstu, v dnešní době sedavý styl života. Pojďme se nyní podívat na to, jak lze skolióze u dětí předcházet.

rovna_zada
rovna_zada

Krátké seznámení se skoliózou

Skolióza je ortopedické onemocnění páteře projevující se vychýlením páteře, spirálovitě nebo do strany. Postižený má špatné držení těla, jedno rameno výš než druhé, vystupující žebra taktéž. Mnohdy ji doprovází bolest, například po dlouhém sezení.

batole
batole

Rozlišujeme tři druhy skoliózy:

Rozlišujeme tři druhy skoliózy:

  • infantilní – vrozená či získaná objevující se o 3 let
  • juvenilní – projevuje se před nástupem puberty, cca do 10 let
  • adolescentní – objevuje se do cca 20 let

 

 

 

S prevencí začněte už u batolat

Dětská páteř se přirozeně vyvíjí od nejútlejšího věku. V prvních měsících života se dítě naučí pást koníčky (zvedání hlavičky v leže na břiše), doplazí se k hračce, poté se samo posadí, začne lozit po čtyřech, až se nakonec postaví a udělá první krůčky. Všechny tyto motorické dovednosti mají své dané pořadí důležité pro správné formování páteře a prevenci skoliózy.

 

Vy jako rodiče byste to měli respektovat a nesnažit se dítě popohánět, protože dítě sousedů už to v jeho věku dávno umělo.

  • Určitě své miminko neposazujte, aniž by to už samo zvládlo.
  • Čím déle bude vaše dítě lozit, tím lépe. Fáze lezení je pro vývoj pohybového aparátu nejdůležitější.
  • Nevoďte dítě za ruku, zpomalíte tím vývoj chůze. Při nešetrném podpoře mu navíc můžete poškodit ramenní vazy a kloubní pouzdra.

Předškolák se musí hýbat

Jestli jste překonali tuto batolecí fázi, určitě ještě proti skolióze nemáte vyhráno. Mezi 3 a 6 rokem děti velmi rychle rostou, mění se jim stavba těla a struktura tkání. Dochází k dalšímu rozvoji motoriky, jako stoj na jedné noze, skákání nebo držení rovnováhy. Tyto dovednosti pomáhají správně vyvíjet centrální nervovou soustavu a pohybový systém. Jak rozvoj motoriky podpořit? Vyberte dítěti vhodnou pohybovou aktivitu, vhodná je například chůze na nerovném povrchu, skákání přes švihadlo, házení a chytání míče, tanec v rytmu oblíbených písniček a v neposlední řadě také podpora rozvoje jemné motoriky.

Nešetřete na botách ani aktovce V každém věku platí, že základem prevence je dostatek pohybu. Po škole choďte s dětmi často ven, vyhánějte je od počítače a televize. Zařiďte jim vhodný pohybový kroužek jako například plavání, gymnastiku, balet nebo lezení. Vybírejte samozřejmě s ohledem na dítě, cvičení ho musí bavit, nejen prospívat tělu.

Velkou službu udělá páteři také vhodná obuv. Na botách u dětí opravdu nešetřete,nesprávná bota má negativní vliv na držení těla a zakřivení páteře. Vhodnou volbou je barefoot obuv, která aktivuje funkce chodidla a podporuje zdravou chůzi dětí.

Stejně tak ohlídejte, aby mělo vaše dítě kvalitní lehký batoh s polstrováním zad, ve kterém bude každodenně nosit plno učebnic a sešitů. Přeplněné školní batohy představují pro záda neuvěřitelnou zátěž. Rozhodně jim zatrhněte tašky přes jedno rameno, a to v každém věku. Jednostranné namáhání těla vede ke skolióze velmi rychle.

Nepodceňte ani pestrou vyváženou stravu. Základem je dostatek vitaminů a minerálů, kvalitní bílkoviny, vláknina a zejména vápník, který odporuje formování kostí.

Důležitý je taky spánek

Denní program a dostatek pohybu už zvládnete na výbornou. Zapomínat byste ale neměli ani na noc, kdy vaše dítě sice spí, důležité ale je, na čem. U dětí především je velmi důležité vybrat správný rošt a matraci.

Obecně lze říci, že by mělo dítě spát na tvrdším podkladu, který poskytuje pevnou oporu těla. Dětské matrace vybírejte vyrobené ze studené pěny, s tuhou vrstvou kokosových vláken, s jádrem z pěnového monobloku.

Určitě dítěti nepořizujte, matraci pro dospělé s anatomickými zónami, které jsou na matraci rozmístěny tak, aby podporovaly správné ležení vzrostlého dospělého, ne malého dítě.

Závěrem:

Dělali jste všechno, co bylo ve vašich silách a dítě skoliózu stejné má? Nevěšte hlavu, někdy se tomu jednoduše vyhnout nejde. Jak se skoliózou bojovat a léčit ji už je ale na další článek. Jestli by vás toto téma zajímalo, pustíme se do něj. Jen si řekněte.

Mohlo by vás zajímat: