Zpět

Jak vyčistit matraci, abyste jí neublížili

Nejdříve ji týdny vybíráte, potom ji uložíte do rámu postele, povléknete oblíbeným prostěradlem a myslíte, že na několik let máte vystaráno a nic jiného než převlékání ložního prádla vás v souvislosti s matrací nečeká. Ale ono čeká! Čištění. I když je matrace chráněna potahem, dostanou se do ní nečistoty, které čas od času potřebují pořádně vyčistit. Jak matraci vyčistit, abyste ji nepoškodili?

Matrace je před nečistotami chráněna několika vrstvami. Základem je

  • snímatelný potah a prostěradlo
  • velkým pomocníkem je chránič matrací.

I když prostěradlo i chránič hodíte do pračky při každém převlékání a opticky máte pocit, že spíte v čistém, není tomu tak. Do matrace se i přes veškerou ochranu postupně dostává prach a nečistoty, pyly, plísně, množí se v ní roztoči, na potahu se postupně objevují a zvětšují fleky od používání různých krémů či tělových olejů, potu, moči, krve a dalších tělních tekutin.

Pravidelně perte a čistěte potah

Nejsnadnějším ale poměrně málo účinným způsobem čistění matrace je vysávání. To klidně zařaďte jako součást převlékání lůžek každých 14 dnů, vězte ale, že sacímu efektu spousta nečistot odolá. Hravě vás zbaví alespoň prachu či povrchových nečistot z ložního prádla.

Nejhorších fleků a usazenin z potahu se zbavíte praním. Většina moderních potahů je pratelná na 60°C, což je dostatečná teplota pro odstranění všech mikroorganismů. Dělejte to alespoň dvakrát do roka.

Jsou ale fleky, které ani v pračce nepustí, případně si nemůžete dovolit sundat potah z matrace při každé drobné nehodě a nezbyde než vyčistit fleky ručně. Než se do čistění fleku od omylem rozlitého vína i krve bezhlavě pustíte s kyblíkem, houbičkou a oblíbeným chemickým čističem, přečtěte si následující rady, ať vaši matraci zbytečně neničíte.

Na co si dát pozor při ručním čištění matrací

Při čištění berte v úvahu, že některé materiály, ze kterých jsou matrace vyrobeny, mohou být velmi citlivé na chemické prostředky, zejména žíravé či lepivé emulze. S takovou pěnovou matrací mohou zreagovat, narušit její strukturu a nenávratně zničit její funkčnost. Totéž platí o nadměrném teple, nikdy nesušte matraci opřením o topení.

Snažte se vyhýbat mokrému způsobu čištění. Vlhkost matraci nesvědčí a podporuje vznik plísní a množení roztočů. Jestli se vodě a tekutému čisticímu prostředku nevyhnete, nechte matraci pořádně vyvětrat, ideálně venku na slunném místě případně na ni doma namiřte ventilátor.

Nejméně škody na matracích napáchá suché čištění a nejlepším pomocníkem je obyčejná jedlá soda a kartáček. Důkladně tak vyčistíte celý povrch matrace, zbavíte ho nejen skvrn, ale i odéru usazeného potu. Jak na to?

  • Přes sítko po celé matraci prosejte jedlou sodu.
  • Čistým kartáčkem ji jemně jakoby vydrhněte, soda se dostane i lehce pod povrch.
  • Nechte ji působit přibližně půl hodiny.
  • Nakonec celou matraci důkladně vysajte.

Pokud je vám příjemná aromaterapie, přimíchejte k sodě pár kapek esenciálního oleje. Řada olejů má antibakteriální, antialergické účinky i uklidňující účinky. Do ložnice se nejvíce hodí vůně eukalyptu, levandule, santalového dřeva či neroli. Některé skvrny, zejména ty zaschlé od krve a moči, pouze s jedlou sodou neodstraníte. Budete muset nasadit těžší kalibr.

  • Na fleky od krve smíchejte ¼ hrnku 3% peroxidu vodíku, lžící soli a lžící saponátu na nádobí. Naneste na skvrnu, nechte zaschnout a seškrábejte. Nakonec na znečištěné místo přikládejte bílý hadr namočený v peroxidu, dokud skvrna nezmizí.
    Na fleky od moči si přichyst
  • Na fleky od moči si přichystejte směs 240 ml peroxidu, 3 lžíce jedlé sody a 2 kapky saponátu, naneste na skvrnu a nechce uschnout. Nakonec místo vysajte.

Mohlo by vás take zajímat: