Zpět

Poznejte spánkové zvyky a zvláštnosti světových celebrit

Závisí úspěch na dlouhém kvalitním spánku? Nezbytně ne. A jsou slavní lidé „normální“ a dodržují správné spánkové rituály? Taky ne. Některé spánkové zvyky slavných lidí působí až bizarně. Přesvědčte se sami.

Z extrému do extrému

Když jde o kvalitu a délku spánku, jsou někteří lidé schopni jít do extrémů a prospat kvůli úspěchům klidně i 15 hodin denně. Tak to má například americká zpěvačka Mariah Carey, která tvrdí, že kdyby spala kratší dobu, nezpívala by tak dobře, jak zpívá. Navíc neusne v místnosti bez 20 zvlhčovačů vzduchu.

  • Nejvíce času věnoval spánku francouzský matematik 17. století Abraham de Moivre. Spal až 20 hodin denně.

Na druhé straně barikády stojí hrstka úspěšných lidí, kteří spí co nejmíň, aby se neokrádali o čas věnovaný práci. Tvrdí to o sobě současný americký prezident Donald Trump, který věnuje spánku max 3-4 hodiny denně.

  • Nejméně času věnovali spánku např. srbský vynálezce Nikola Tesla, politik Thomas Jefferson nebo Buckminster Fuller. Spali polyfazickým spánkem celkově max 2 hodiny denně.

8 hodin spánku každý k životu nepotřebuje

Úspěšným se ale nestanete jen v případě, že se budete přiklánět k jednomu či druhému extrému. Je pravda, že ne každý z nás potřebuje k fungování prospat odborníky doporučovaných 7 - 8 hodin. Důležité je najít si ideální délku spánku, po níž se budete cítit dostatečně odpočatí a schopni soustředit se na svou práci. Většina slavných úspěšných lidí si to uvědomuje a dodržuje pravidelný spánkový režim.

  • 6 hodin denně věnuje spánku například bývalý americký prezident Barack Obama a businessman Elon Musk (Tesla Motors). Oba ulehají ke spánku v jednu hodinu ráno a vstávají v sedm. Podobně je na tom také herec a politik Arnold Schwarzenegger.
  • 7 hodin denně prospí businessmani světového formátu jako Bill Gates (Microsoft), Tim Cook (Apple), Jeff Bezos (Amazon) nebo Jack Dorsey (Twitter).
  • 8 hodin spánku potřebují k regeneraci např. americká komička Ellen DeGeneres nebo zpěvačka a herečka Jeniffer Lopez.

Slavní lidé historie dodržovali zvláštní spánkové rituály

Nahlédněme nyní trochu do minulosti. U slavných vědců, umělců i politiků není zajímavé jen to, kolik toho naspali. Mnozí z nich totiž dodržovali velmi zvláštní spánkové rituály.

  • Postel spisovatele Charlese Dickense vždy směřovala na sever. Mělo to prý pozitivní vliv na jeho kreativitu.
  • Francouzský spisovatel Voltair prospal v noci pouze 4 hodiny. Přes den prý ale vypil až 40 šálků kávy!
  • Vědkyně Marie Curie Sklodowská usínala se sklenicí radia u postele, což samozřejmě vedlo k její předčasné smrti.
  • Italský malíř Vincent van Gogh léčil svou nespavost tak, že si polštář namáčel v kafru.
  • Malíř Salvador Dalí usínal s klíčem v jedné ruce umístěné nad kovovým talířem ležícím na zemi. Jakmile tvrdě usnul a klíč upustil, zařinčení talíře ho ihned probudilo.
  • Vynálezce Alexander Graham Bell spal denně 4 – 6 hodin, na rozdíl od většiny z nás přes den. V noci pracoval.
  • Americký prezident John. F. Kennedy si ke spánku pomáhal užíváním léků na spaní, konkrétně barbiturátů.
  • Winston Churchill si každý den v 17:00 dopřával dvouhodinového šlofíka. Před ním vypil sklenici whisky se sodou.
  • Herečka Tallulah Bankhead trpěla nespavostí a najímala si lidi, aby ji při usínání drželi za ruku.

Nemyslete si však, že by tomu bylo jinak i u současných celebrit. Každá doba s sebou přináší různé bizarnosti.

  • Například nejlepší plavec planety Michael Phelps spí v komoře se vzduchem srovnatelným s tím v nadmořské výšce 8500 – 9000 m.n.m.
  • Spisovatel Stephen King neusne, aniž by si vyčistil zuby, umyl ruce a neujistil se, že otevřená strana povlaku na polštář směřuje na druhou stranu postele.
  • Herec Tom Cruise spí ve zvukotěsné místnosti, aby za dveřmi nebylo slyšet jeho hlasité chrápání.

Ať už spíte 4 nebo 10 hodin denně, jste sova nebo skřivan, spíte najednou nebo polyfazicky nebo dodržuje prazvláštnější spánkové rituály, vždy nezapomínejte na to, že k potřebné regeneraci těla i mysli dochází pouze, když je spánek dostatečně kvalitní. A kvalitu spánku výrazně zlepšuje to, na čem spíte. Nepodceňujte tedy výběr tzv. spánkové svaté trojice: postele, matrace a polštáře.

Mohlo by vás zajímat: