Zpět

Jak se vyspat do růžova?

Spánek se významně podílí na celkové kvalitě našeho života. Pokud si dostatečně neodpočineme, nedokážeme správně fungovat. Přichází únava, náladovost, pesimismus, nesoustředěnost, stres, úzkosti i deprese. Tělo potřebuje dostatek času pro regeneraci, jinak to poznáme na kondici i psychice. Naštěstí spoustu faktorů můžeme ovlivnit a kvalitní spánek si můžeme navodit. Poradíme vám, jak na to.

Vyhlaste konec převalování!

Obrovský podíl na tom, v jakém stavu se ráno probudíme, má kvalitní postel, rošt i samotná matrace. Pokud se v průběhu noci neustále budíte, pořád se převalujete ze strany na stranu a marně se pokoušíte najít tu správnou polohu, která by vám přinesla vytoužený spánek, s největší pravděpodobností je na vině právě matrace. Zvažte proto, zda nenastal čas na její výměnu. Při výběru prověřte i tvrdost matrace.

Útulné prostředí podpoří spánek

Nezanedbatelnou úlohu při kvalitním spánku sehrává i prostředí, ve kterém v ložnici usínáme. Mělo by působit dostatečně útulně, uklizeně a vzdušně, což podpoří váš spánek. Nepřeplňujte proto ložnici nábytkem. Vedle postele dejte noční stolek s lampičkou, kam si budete moci odložit vše potřebné. Pokud nemáte šatnu, volte vestavěnou šatní skříň na oblečení, která nenarušuje celistvý prostor. Hodí se i komoda na spodní prádlo. Přidejte vhodný polštář, přikrývku a kvalitní povlečení.

loznice

Tma je přítelem kvalitního spánku

V ložnici si zajistěte tmu, která nám pomáhá s usínáním. Je totiž zodpovědná za spánkový hormon melatonin. Zatáhněte žaluzie, přidejte tmavé závěsy, z blízkosti odstraňte všechny světelné zdroje, jako je mobilní telefon, budík a jiná elektronika. Ta totiž ztěžuje usínání a snižuje hloubku spánku. Pokud si večer musíte rozsvítit, použijte stolní lampu s tlumeným osvětlením či stínidlem.

Dbejte na čerstvý vzduch

Nezapomínejte v ložnici vždy vyvětrat, ať v ní máte čerstvý vzduch. Klidně nechte okno pootevřené i v noci, ať může čerstvý vzduch stále proudit. Na spaní je optimální teplota okolo 18 °C. V chladnějším prostředí se lépe spí. Díky tomu zmírníte noční nadměrné pocení. Pak už vám jen stačí prodyšné ložní povlečení a pyžamo.

loznice

Dopřejte si nezbytné pohodlí

Na kvalitu usínání i spánku má vliv i pyžamo nebo noční košile. Volte spodní prádlo, noční košilky i pyžama, které jsou dostatečně pohodlné, volné a prodyšné. Romantické a svůdné kousky s krajkou sice udělají radost partnerovi, ale nemusí se nám v nich zrovna spát pohodlně. Pokud vám to vyhovuje, spěte klidně úplně nazí. Dejte si však pozor, ať si nenachladíte třeba ramena, na které je mnoho lidí citlivých.