Zpět

Tvrdost matrace

Jedním z nejdůležitější parametrů pro výběr vhodné matrace je její tuhost. Přečtěte si, jaká je ta správná a jak snadno na e-shopu tvrdost poznat.

Správná volba tuhosti matrace by se měla odvíjet dle polohy, ve které spíte a typu Vaší postavy. Důležité je také vybírat matraci vzhledem k Vašim zdravotním obtížím. 

Znázornění tuhosti matrace

Tvrdost matrace naleznete u každé matrace na stupnici 1 - 10 viz. obrázek. Pokud je na piktogramu více jak 1 hodnota - například 5 a 7, znamená to, že matrace je oboustranná a jedna strana je měkčí a druhá tvrdší. 

  • 1 - 3   Měkké matrace
  • 4 - 7   Matrace střední tuhosti
  • 8 - 10 Tvrdé matrace

Měkké matrace

Měkké matrace nejsou pro spánek vhodné. Neposkytují tělu potřebnou podporu a Vaše tělo se zejména v pánevní oblasti do matrace "zaboří". Brzy se pak dostaví bolesti zad, především bederní páteře. Pokud tedy máte v posteli molitanovou měkkou matraci, co nejdříve ji vyměňte.

Matrace střední tuhosti

Tato tuhost matrace je vhodná pro ty, kteří preferují spánek na boku. Pokud spíte na boku, máte širší ramena a boky a zvolíte příliš tvrdou matraci, která se nepřízpůsobí Vašemu i tělu, můžete se ráno budit s otlaky a tělo se v pánevní a ramenní oblasti bude špatně prokrvovat. Zameřte se i na zónování matrace. kvalitní matrace má alespoň 7 zón a v každé z těchto zón jinou tuhost. 

tuhost

Tvrdé matrace

Tvrdé matrace jsou vhodné pro ty z Vás, kteří spíte na zádech. Více je preferují muži a osoby s vyšší váhou. 

Oboustranné matrace

Ideální variantou je oboustranná matrace, kdy každá strana matrace má odlišnou tuhost. Můžete si tak pouhým otočením matrace vybrat tuhost, která Vám vyhovuje.