Zpět

Nepouštějte pyl do své ložnice, milí alergici!

Začíná jaro a pro vás spíše nešťastné alergické období? Nekonečné kýchání, svědění v nose a v očích, nepříjemné vyrážky a ekzémy. Takové projevy alergie otráví život nejednomu pacientovi. Jak se zbavit pylu v ložnici a netrpět i během spánku? Máme pro vás řešení!

 

Hygiena až na prvním místě!

Často omýlané téma, viďte? Zároveň však pravdivé a zásadní pravidlo! Kdo čistotu doma přísně nedodržuje, zadělává si na velké problémy a nekončící boj s alergií. Stále častější jsou i alergie u dětí.

Ignorace hygieny a prohlubování projevů alergie může vést k četnějším zdravotním problémům. Neléčená senná rýma může postupně přejít v chronické astma nebo silnou tzv. jarní únavu.

Na co si tedy musíte dávat největší pozor?

  • Ihned "to" spláchněte!

Tento bod si pořádně vryjte do paměti a poctivě dodržujte! Po každém příchodu z venku ze sebe hned svlékněte oblečení a uzavřete ho v prádelním koši.

Než se převlečete do čistého domácího úboru, osprchujte se a umyjte hlavu! Pyl se usazuje nejen na oblečení, ale i na kůži a ve vlasech.

  • Zaprášený nábytek

Každý den byste měli přetřít nábytek mokrým hadříkem a zbavit jej prachu. Nikdo nemá samozřejmě náladu a čas trávit nad utíráním prachu dlouhou dobu a ještě k tomu každý den. Postačí rychlé přetření a důkladná údržba poliček postačí během většího úklidu.

  • Nástrahy v matraci a lůžkovinách

Roztoči si lebedí zejména v matracích a ložním prádle. Povlečení a prostěradlo perte pravidelně, peřiny a polštáře jednou za čas alespoň na 60 °C. Matraci důkladně očistěte.

Postel před pylem skvěle ochráníte matracovým chráničem! Chránič matrace navíc izoluje i před nečistotami, které slouží jako potrava pro roztoče. Údržba chrániče je velmi snadná.

  • Domácí mazlíček jako neviditelná past

Pozor na domácí zvířátka! Jejich srst je pro vás časovaná bomba! V srsti se usazuje obrovské množství pylu, proto je rozhodně nezvěte do své postele. Nedokážete se smířit s představou, že byste svého mazlíčka nemohli ani trochu pomazlit? V takovém případě důkladně osprchujte i chlupáče. :-)

  • A jak je to s větráním?

Při větrání neotvírejte okno dokořán, obzvlášť při silném větrném počasí. Větrejte minimálně 5 minut. Skvělým pomocníkem jsou tzv. protipylové sítě, které zabrání pylu vniknout do místnosti.


Přečtěte si také: