Zpět

Na matraci myslete ještě před narozením miminka

Připravujete se na příchod miminka a přemýšlíte, co z výbavičky vám ještě chybí? Vedle kočárku, oblečení, plen a drogerie je potřeba zajistit také postýlku s vhodnou matrací. Poradíme vám, jak vybrat správně.

Postýlka je místem pro spánek i relaxaci

Postýlka má pro spánek malého dítěte velký význam. Je to místo, kam se uchyluje k odpočinku, čerpá novou sílu a energii. Mělo by se v ní zklidnit, cítit se dobře a bezpečně. Chcete-li, aby se tak cítilo i vaše miminko, vybavte jeho postýlku kvalitní matrací s vhodným roštem a přiměřeně teplou přikrývkou.

Jak vybrat správnou matraci

Pokud vyberete vašemu miminku kvalitní matraci, uděláte pro jeho zdraví jen to nejlepší. Matrace má totiž velký vliv na vývoj dětské páteře. Jejím nesprávným výběrem je možné způsobit dítěti mnohé nepříjemnosti - bolesti zad, kloubů, svalů, hlavy, zakřivení páteře, apod., které ho pak často neopouští celý život.
Při výběru matrace není ani tak důležité, jestli má na sobě medvídky nebo králíčky, ale:

  • Z jakého materiálu je vyrobená

Na trhu dnes najdete řadu moderních materiálů, ze kterých si můžete libovolně vybírat. Ovšem vždy trvejte na vysoké kvalitě a vysoké vzdušnosti (kvůli odvodu samovolně unikajícím tělních tekutin – pot, sliny, moč). V naší nabídce si můžete vybrat buď matraci Vojta ze studené pěny nebo matraci Vojta Travel do cestovní postýlky (Flexifoam pěna a kokoslatexová deska). Obě jsou bez lepidel s pratelným potahem na vyvářku (95 °C).

  • Jak moc je tuhá.

Vybírejte spíše tvrdší matraci. Je-li příliš měkká, neposkytne páteři dostatečnou oporu. Současně zapomeňte i na anatomické zónování, u dětí není potřeba.

  • Zda svou velikostí odpovídá rozměrům postýlky.

Zásadně nekupujte matraci menší než postýlku. Až se miminko začne točit, mohlo by se o prázdná místa poranit.

  • Jestli je vybavena snímatelným a pratelným potahem.

Potah je jedno z nejdůležitějších kritérií při výběru dětské matrace. Dbejte, aby byl snímatelný a pratelný alespoň na 60°C. Jedině tak udržíte v postýlce dostatečnou hygienu - při této teplotě se zničí většina nežádoucích mikroorganismů. Bude-li navíc dělitelný na dvě poloviny, usnadníte si manipulaci při úklidu. Takové potahy jsou u našich matrací pro děti samozřejmostí. 

Jak vybrat vhodný rošt

Pevná deska je do dětských postýlek naprosto nevhodná, protože neumožňuje přirozenou ventilaci vzduchu. Ideální jsou laťkové nebo lamelové rošty. Nebudete-li si jisti vhodností vašeho roštu pod vybranou matraci, zavolejte nám na telefonní infolinku 734 780 402, poradíme vám.

Jak vybrat dobrou přikrývku

I když malé děti milují teplo, dejte si pozor na jejich přehřátí, to je jednou z možných příčin Syndromu náhlého úmrtí novorozenců. Proto raději vyberte přikrývku s dobrými termo-regulačními vlastnostmi. Jednou takovou je např. přikrývka Slumberland Aegis, kterou najdete v naší nabídce v setu spolu s polštářem. Oba kusy jsou opatřeny speciální antialergickou úpravou, která má za úkol narušit potravinový řetězec roztočů, takže nedochází k jejich množení a ohrožování zdraví vašeho miminka.

Náš tip:

  • Při rýmě se bude hodit podhlavník. Vložením pod matraci uvolníte dýchací cesty dítěte. Bez ucpaného nosu se mu bude lépe spát a bude spokojenější.
  • Matraci pořiďte ještě před narozením miminka, až se narodí, na zdlouhavé promýšlení už nebudete mít čas!