Zpět

Kvalitní matrace – jak je poznat?

Zdravý, klidný a pohodlný spánek si jen stěží dokážeme představit bez skutečně kvalitní matrace. Ale co dnes definuje kvalitu? Rozhodně to nemusí být jen vyšší cena.

Kvalitní matrace zachovávaní svoji tuhost i po delší době. Životnost matrace se pohybuje průměrně okolo 8 let. Při výběru je dobré se podívat na recenze matrace například na srovnávači Heureka. Mezi výrobce kvalitních českých matrací patří Matrace Tropico. Často nabízí u svých matrací záruku na jádro matarce 6 let.

Zdraví především

Hlavním důraz při hledání nové matrace bychom měli klást především na faktory ovlivňující zdraví. Jaké ortopedické a hygienické vlastnosti nám kvalitní matrace může nabídnout? Zejména dobrou oporu páteře a správnou tuhost – to jsou základní předpoklady pro zdravý a klidný spánek. Další vlastnosti navíc, jako masážní profilace povrchu nebo anatomické zóny, pak už jen přidají na pohodlí a požitku z odpočinku na kvalitní matraci. Pro správnou hygienu je nutné dbát na výběr vhodného a snímatelného potahu matrace, což je např. u matrací Tropico samozřejmostí. Stále důležitější jsou antialergické vlastnosti použité látky, ale tím nejpodstatnějším je pratelnost, a to ideálně na 60°C. Při nižších teplotách totiž nemusí dojít ke zničení nebezpečných roztočů, kteří řadě lidí způsobují alergické nebo kožní reakce, případně další komplikace. Na kvalitní matrace také doporučujeme matracový chránič, který lze lehce vyprat a prodlouží životnost matrace.

Luxus až na druhém místě

Od kvalitní matrace samozřejmě očekáváme nejen odpovídající zdravotní vlastnosti, ale také jistou míru komfortu. Standardní možností je dnes výroba na míru a lepší dostupnost i v méně běžných rozměrech, jako např. u matrace 160x200. Více než rozměry se ale o pohodlí starají použité materiály, resp. jejich kombinace. Oblíbené jsou matrace z líné pěny, protože dokáží přizpůsobit svou tuhost a tvar podle absorbovaného tepla. Vysoký komfort nabízejí také gelové matrace, které díky vytvoření akupresurních bodů pomáhají uvolnit svalstvo. Zvláštní kategorií jsou pak bio matrace vyrobené z olejů rostlin sóje, aloe vera či skočce obecného, které nejen šetří životní prostředí, ale poskytují také unikátní léčivé účinky daných rostlin.