Zpět

Jak vybrat vhodnou dětskou matraci

Plenky, oblečky, hračky, dudlíky, kočárek - bez nich si žádná maminka právem nedokáže představit správnou výchovu svého miminka. Jenže daleko důležitější pro zdravý vývoj dítěte je vhodně vybraná postýlka a především nová a kvalitní dětská matrace.

Proč je nová matrace tak důležitá?

Zatímco hračky, kočárky, oblečky i postýlky se dají vcelku úspěšně dědit z generace na generaci, u matrací tomu tak rozhodně není. Malé děti prospí daleko více času, než kolik jej stráví vzhůru. Jen pro představu: do dvou měsíců od narození je to průměrně přes 14 hodin denně, do jednoho roku o pouhou hodinu a do tří let jen o dvě hodiny méně. Pod hranici 12 hodin spánku denně se dítě dostane teprve po dosažení pátého roku věku! Teď už začíná být jasné, proč je kvalitní matrace pro dítě naprosto nezbytná.

Ale vždyť starší molitanovou matrací nic nezkazím

Omyl! Se starší matraci dáváte svému miminku do vínku i spoustu roztočů, prachu a špíny. U novějších dětských matrací se o hygieničnost používání stará snímatelný a pratelný potah. Jenže i tady si musíte dávat pozor - potah musí být pratelný alespoň na 60°C, jinak se usazeného prachu a roztočů nezbavíte. K dalším nevýhodám starších molitanových matrací patří jejich přílišná měkkost, která dětským zádům také rozhodně neprospívá.

Matraci neřeším, malé spí stejně s námi

Další velká chyba. I v případě, že dítě spává s vámi v manželské posteli, mělo by mít vlastní matraci - ta vaše pro něj totiž může být příliš měkká či tvrdá. Mnoho rodičů se navíc často nevyspí kvůli tomu, že dítě celou noc propláče, ačkoli je přebalené a nakrmené. Málokterého ale napadne, že se miminku může špatně spát právě kvůli naprosto nevhodně zvolené matraci.

No dobře, ale jakou matraci tedy koupit?

Miminka 

Jediné omezení při výběru matrace pro ty nejmenší je materiál, konkrétně paměťová pěna, která sice skvěle funguje u dospělých, ale u malých dětí napáchá více škody než užitku.

Ideální volbou je studená pěna. Matrace s jádrem ze studené pěny poskytují vynikající ortopedické vlastnosti. Proto je matrace pro miminka Vojta vyrobena ze studené pěny. Navíc neobsahuje žádná lepidla. Je vybavena pratelným potahem z Mikrofáze, který je dvojdílný a pratelný na vyvářku (95 °C).

V případě, že jedete na dovolenou, je bývá problém sehnat pořádnou matraci do cestovní postýlky. Dětská cestovní matrace Vojta Travel je navržena pro všechny postýlky rozměru 60x120 cm, včetně moderního skládacího provedení. Potah je dvojdílný, pratelný na vyvářku (95 °C). Gumové pásky v rozích pro snadné složení a případné přichycení matrace k podkladu v postýlce.

matrace pro miminko

Děti

Rodičům malých dětí a školáků nejčastěji doporučujeme matraci Petra Tropico, která je vyrobena z 1 kusu pružné pěny (monoblok). Potah je pratelný na vyvářku. Matrace je mechanicky a ergonomicky testována, obsahuje zdravotně nezávadné materiály a je bez lepidel. Ideální pro děti a dospívající.

Ortopedické 5- zónové jádro s odolnou cca 30 kg/m3 za studena tvářenou pěnou Flexifoam® XF skvěle dýchá a je odolné (i dětskému hopsání). Matrace je oboustranná. Můžete si tedy volit mezi jemně profilovanou poddajnější stranou a pevnější stranou (zcela rovná).

matrace pro deti

 

Pokud si i přesto nebudete svým výběrem jistí, není nic jednoduššího, než nás kontaktovat - rádi vám poradíme.