Zpět

5 typů povolání, které vám nedopřejí pravidelný spánek - 2. díl

Pravidelný spánek versus nepřetržitý provoz. Pravidelný spánek versus práce na směny. Pravidelný spánek versus nepravidelné vytížení. Musíte si díky své profesi také vybírat, co má přednost? Pravidelný spánek to většinou nevyhraje, protože jednoduše existují zaměstnání, které mu nedávají šanci. Jak život v tomto souboji zvládají lékaři, policisté nebo taxikáři?

 

1. Lékař / zdravotní sestra

Práce ve zdravotnictví je psychicky i fyzicky velmi náročná. Zajištění nepřetržité péče o pacienty si v mnoha případech žádá svou daň v podobě dlouhých přesčasů zdravotních sester či několika hodinových náročných operací v rukou chirurga.

Lékaři pracují v pohotovostním režimu. Musí být připraveni na nečekané zásahy. Součástí jejich života jsou nepravidelné výjezdy a časový nátlak. Často se pak sami upínají na různé podpůrné léky na spaní, aby si alespoň na chvíli pořádně odpočinuli. Dělají to, i když vědí, že to není zdravé pro tělo ani pro mysl.

2. Policejní vykonavatel

Oddělení policie poskytuje občanům neustálou ochranu a ta si žádá nepřetržitý provoz. Policejní příslušníci se tak střídají mezi denními a nočními směnami. Každá služba se samozřejmě liší výkonem a počtem zásahů. Klidnou směnu může následující den vystřídat adrenalinový a nebezpečný úkol.

 

Tento typ povolání není pro každého! Mohou jej vykonávat pouze fyzicky zdatní a psychicky vyrovnaní jedinci. Například vyšetřovatelé závažnějších případů (vyšetřovatelé vražd) musí být odolní vůči stresovým situacím a musí umět po práci "vypnout", jinak by se zřejmě již nikdy klidně nevyspali.

3. Pracovník v továrně

Ve výrobním průmyslu je zcela běžný provoz na směny, aby se minimalizovaly výpadky a současně se maximalizovala produktivita.

Ve srovnání s lidmi, kteří mají pravidelnou pracovní dobu, spí pracovník továrny v pracovní dny mnohem kratší dobu. Obvykle méně než 6 hodin! Dlouhé a nepravidelné směny ovšem výrazně zvyšují riziko zranění na pracovišti a dlouhodobě nekvalitní spánek vede k depresím a závažným zdravotním problémům.

4. Taxikář

Zaměstnanec taxi služby pracuje v nepřetržitém a nepravidelném provozu. Navíc si tato profese žádá nepřetržitou koncentraci. Za směnu najezdí taxikáři i stovky kilometrů a musí si dávat velký pozor, aby předešli nebezpečí mikrospánku a neohrozili tak další lidské životy.

 

Životospráva a kvalita spánku bývá u těchto osob značně narušená a dříve nebo později se u některých jedinců projevují závažné zdravotní problémy, kterých se mohou vyvarovat jen pravidelným odpočinkem, relaxací či cvičením.

5. Podnikatel

Velké problémy s nedostatkem spánku zažívá spoustu podnikatelů, kteří nepřetržitě pracují a budují si svůj sen, bohužel mnohdy na úkor svého zdraví. Pomyslná "stopka" přichází až ve chvíli, kdy se tělo vzbouří a přemůže člověka v podobě nepěkného bacilu.

Totální vyčerpání zažívají většinou začínající podnikatelé, kteří nastartovali realizaci svého životního snu a zároveň jsou ještě zaměstnáni jinde kvůli přísunu finančních prostředků. Tělo samozřejmě tento nátlak nějakou dobu zvládne, ale trvá-li takový stav dlouho, sesype se po zdravotní i psychické stránce. Jedním z nejzávažnějších příčin je právě značný nedostatek spánku.