Zpět

5 tipů, jak předejít mikrospánku!

Většinou o vlivu spánku na naše zdraví slýcháme samá pozitiva. Bohužel v některých případech může být spánek i smrtící. Řeč je konkrétně o mikrospánku. Kdo mu podléhá častěji a jak se mu nejefektivněji vyvarovat? Čtěte dál!

KDO?

Za mikrospánek může kombinace únavy a monotónní činnosti. V takovém případě je v ohrožení úplně každý. Velký pozor si musí dát obzvlášť:

  • Lidé, kteří trpí poruchami spánku, a
  • lidé, kteří přeceňují své síly.

JAK?

Mikrospánku se jistojistě vyhnete tím, že za volant usednete dostatečně odpočinutí. Které další aktivity vám pomohou udržet pozornost a ostražitost při jízdě?

1. Čas na přestávku!

Všichni řidiči, vryjte si do paměti motto: "Spěchej pomalu!". Spousta řidičů ještě stále smýšlí přehnaně uspěchaně a nezodpovědně. Za pár ušetřených minut navíc neváhají hazardovat s životem svým i životy spolujezdců a ostatních účastníků silničního provozu.

Nehrajte si na hrdiny a nepřeceňujte své možnosti! Minimálně každé 2-3 hodinky zastavte, protáhněte se a chvíli nasávejte čerstvý vzduch. Padá na vás únava a protažení nepomáhá? Nikam nespěchejte a raději se na malou chvíli natáhněte na sedadlo v autě. Moře nebo teplo domova na vás počká, jak jen dlouho bude potřeba.

2. Vystřídejte se!

Máte v autě dalšího řidiče? Výborně! Po čase na přestávku si přesedněte na místo spolujezdce, dejte si pod hlavu pohodlný cestovní polštářek a chvilku se prospěte.

3. Vyvětrejte a "osolte" rádio!

Vydýchaný vzduch, teplo a ticho. To jsou nejnebezpečnější nástrahy, které vás uklimbají ke spánku. Otevřete si okno a nechte na sebe foukat chladný vzduch. Jsou-li venku tropy, zapněte raději klimatizaci. Hudbu zvolte taneční, svižnou a nebojte se přidat trochu více volume. Ostatní pasažéři to jistě pochopí :)

4. Pozor na jídlo!

Na cestách odolejte tučným a těžkým jídlům. Vaše energie se v opačném případě soustředí především na trávení a nebezpečná únava se dostaví mnohem dříve.

5. Neignorujte příznaky!

Rozmazané vidění, úlek při běžné situaci, špatná orientace, stresující myšlenky. Unavení a před spánkem smýšlíme jinak než po probuzení. Proto se během jízdy kontrolujte, nepodceňujte situaci a zastavte na prvním možném místě! Je nejvyšší čas dát si pauzu.




Další zajímavé články: