Zpět

3 tipy pro kvalitní spánek aneb Abyste ráno vstávali odpočatí

Bez čeho se nikdo z nás neobejde? Na co se každý den večer těšíme? No jasně, už se vidíme, jak uléháme do peřin a necháme se unášet do sladké říše snů. Ne vždy se nám tohle přání vyplní. Buď dlouho do noci zíráme do stropu a marně počítáme ovečky, nebo se v průběhu noci probouzíme, a ne a ne usnout. Výsledkem je nevyspání a kruhy pod očima. Jak se jim vyhnout?

Bez kvalitního spánku se neobejdeme

Spánek je pro naše tělo nepostradatelný, zabere nám přibližně jednu třetinu života. Během něj relaxujeme, regenerujeme a čerpáme síly na další den. Mnozí z nás ho podceňují a trpí jeho nedostatkem.

Víte, že se během spánku střídají časové úseky, kdy mozek intenzivně pracuje i přes útlumový charakter spánku?

Jak se dobře vyspat?

Aby byl spánek kvalitní a posilující, je třeba ležet na pohodlné posteli a kvalitní matraci, na sobě mít pohodlný noční úbor, hlavu odložit na správně zvolený polštář, přikrýt se pokrývkou, která neklouže z těla, zahřeje ho a odvede od něj pot.

Tip číslo jedna: Matraci vybírejte pečlivě

Postel sama o sobě moc pohodlná není, je třeba na ni položit kvalitní matraci. Při jejím výběru se:

·         Zaměřte na materiály, ze kterých je vyrobená.

·         Popřemýšlejte o tom, kam matraci umístíte a kdo ji bude používat.

·         Dobře zvolte rozměr matrace a její tvrdost.

·         Pokud máte zdravotní potíže, přizpůsobte jim výběr matrace.

·         Pořiďte si k ní vhodný chránič matrace, který prodlouží její životnost.

matrace2

Tip číslo dva: Kvalitu spánku ovlivní i pyžamo

Než ulehneme do postele, převlékáme se do nočního úboru. Někdo spí jen ve spodním prádle, jiný vsadí na pyžamo. Jak spací úbor vybrat?

·         Dobře si vyberte materiál. Mezi nejoblíbenější dámská pyžama patří bavlněné noční košilky, které jsou příjemné na tělo, pánové volí pyžama s krátkým rukávem a dlouhými nohavicemi nebo kraťasy.

·         Dámské i pánské pyžamo by mělo být ušité tak, aby nikde netlačilo, neškrtilo, neomezovalo v pohybu. Nemělo by na něm být nic navíc, tedy ani ozdobné knoflíky nebo hodně kapes.

·         Pyžamo by mělo být spíš volnější a pohodlné.

Tip pro dámy: Chcete potěšit partnera pohledem na ladné křivky vašeho těla? Pořiďte si kromě klasického pyžama také nějaký ten sexy kousek z krajek nebo saténu.

matrace

Tip číslo tři: I na ložních doplňcích záleží

Ložnici netvoří jen postel a matrace, stejně důležitý je také výběr polštáře, přikrývky, povlečení a dalších ložních doplňků.

Bez dobře vybraného polštáře se totiž kvalitního spánku nedočkáte. Stejně tak bude obtížné během spánku zregenerovat, když vám peřina bude krátká, nebo ji během noci budete neustále ztrácet proto, že sklouzne na zem.

Náš tip: Vybíráte polštář? Popřemýšlejte o anatomickém polštáři, který poskytne potřebnou oporu svalům šíje a ramen, a navíc jim umožní dokonalé uvolnění.