Zpět

Přikrývky pro alergiky

Jednou z nejrozšířenějších nemocí dnešní doby je alergie. Nevyhýbá se dětem, dospělým, ani seniorům. Jen v České republice je lidí trpících alergií přes 2 mil.

Objevují se alergie na rostlinné pyly, potraviny, zvířecí srst, bodnutí hmyzem apod. Projevuje se zánětem očí, vodnatou rýmou, kýcháním, ekzémy, kopřivkou, potížemi s dýcháním, astmatem a v nejhorších případech může dojít i k anafylaktickému šoku. Jedná se o nepřiměřenou obranu organismu na jinak zcela neškodné látky.

Jak roztočům nedat šanci

Velmi rozšířeným alergenem jsou roztoči a bytový prach. Navzdory pravidelnému úklidu a snaze udržovat domácí prostředí hygienicky čisté jsou přítomni prakticky všude. Lidé trpící alergií využívají různých prostředků k odstranění nebo alespoň omezení výskytu alergenů – často větrají, udržují doporučenou vlhkost vzduchu, zbavují se zbytečných lapačů prachu (bytového textilu a látkového sedacího nábytku), používají čističky vzduchu, antialergické vysavače apod. Jedním z dalších prostředků, který alergikům může pomoci, je přikrývka pro alergiky.

Nejvíce ohroženo je lůžko

Nejvíce prachu a roztočů se udržuje v lůžku – v matraci, přikrývkách a ložním prádle. Z lidského těla se uvolňují zbytky kůže, které jsou výtečnou potravou právě pro roztoče. Nebezpečné jsou především jejich výkaly, proto je dobré matraci často vysávat a měnit ložní povlečení. Přikrývka je vhodná pro alergiky díky její výplni (obvykle z dutého vlákna, které v sobě nedrží roztoče tak, jako vlna nebo peří), pratelnosti na vysoké teploty (ke zničení roztočů dochází při teplotě min. 60°C) a speciálním antialergickým úpravám.

Tipy k nákupu

Z hlediska pratelnosti je pro alergiky vhodná přikrývka Clinic. Na její výrobu byly použity velmi kvalitní materiály, které umožňují praní až na 95°C. V kombinaci s výplní z dutého silanizovaného vlákna je ideálním prostředkem v boji proti roztočům. Speciální úpravu, která dokáže aktivně narušovat potravinový řetězec nežádoucích roztočů, má přikrývka a polštář Slumberland Aegis. Alergikům poskytuje dostatečnou obranu před vznikem hub, plísní a bakterií. Výskytu roztočů tak nedává šanci.