Zpět

Ortopedická matrace jako prevence

Často kolem sebe slyšíme doporučení, že bychom měli používat ortopedické matrace, polštáře a další pomůcky. Mají nám pomoci od nepříjemných bolestí hlavy, páteře apod. Ovšem co jsou vůbec ortopedické matrace a jaké mají vlastnosti? Na to Vám v tomto článku přineseme odpověď.

Význam „ortopedie“

Ortopedické matrace přirozeně souvisí s ortopedií. Nejprve si vysvětleme základ tohoto slova „Ortopedie“ vychází z řeckého slova „orthos“ – rovný, přímý a „paidion“ – vychovávat, dítě. Z toho vyplývá, že se tento samostatný lékařský obor zabývá nejenom léčbou onemocnění, poranění nebo deformitami pohybového aparátu, ale také jeho rehabilitací a především prevencí.

S tím souvisí i výraz „ortopedické matrace“. Jsou určeny jak pro lidi s onemocněním pohybového aparátu, tak pro osoby v rekonvalescenci po úrazu nebo jedince se zvýšenou tělesnou aktivitou. Ovšem všeobecně se dá říct, že velmi příznivě působí také jako prevence před vznikem onemocnění a možným pokřivení pohybového ústrojí. Jsou určeny pro každodenní spaní všech uživatelů bez ohledu na stáří nebo tělesnou stavbu.

Proč jsou ortopedické matrace prospěšné?

Jejich vlastnosti jsou nastaveny tak, aby docházelo k co nejmenšímu tlaku na páteř, a ta díky tomu zůstávala v přirozené poloze. To je předpokladem pro správné fungování těla, především krevního oběhu, vnitřních orgánů a nervového systému.

Některé ortopedické matrace mají anatomické zónování v místech, kde dochází k největšímu zatížení (bedra, záda, hlava). Tato místa jsou upravena tak, aby byl odpor matrace co nejmenší. Jemné prokrvení svalstva přináší masážní profilace.

Široké spektrum použitých materiálů

Správnou volbou materiálů a použitím moderních technologií umožňují ortopedické matrace maximální uvolnění svalstva a celkovou relaxaci. Latex, líná pěna, BIO pěna, studená pěna, Flexifoam pěna nebo taštičkové pružiny – to všechno jsou materiály, ze kterých mohou být ortopedické matrace vyrobeny. Často se můžeme setkat i s jejich kombinací, díky kterým jsou nastaveny optimální podmínky pro zdravý a přitom pohodlný spánek.

Podívejte se na nabídku našich matrací a dejte sbohem bolesti zad a kloubů.