Zpět

Nevíte, jakou matraci vybrat? Poradíme vám krok za krokem

Matraci nekupujeme každý den a s čím dál tím větším výběrem materiálů je stále náročnější vybrat tu správnou matraci. Provedeme Vás krok po kroku, aby jste zvolili tu pravou matraci, na které se skvěle vyspíte.

1. Rozměr a výška matrací
2. Tuhost matrace
3. Zdravotní matrace
4. Matrace pro děti

1. Rozměr a výška matrací

První z důležitých otázek, na které je potřeba si odpovědět při výběru, je rozměr matrace. V případě, že již lůžko máte, je nezbytné změřit, jakou velikost matrace potřebujete.

Jak změřit rozměr pro matraci?

Změřte si naprosto přesně vnitřní rozměry rámu postele. Dalším rozměrem postele, podle kterého vybíráme matraci, je její výška. Nezapomeňte tedy změřit i výšku rámu. Aby matrace v rámu postele necestovala, je vhodné, aby byla ponořená minimálně do ¼ její výšky. Pro matraci s výškou 24 cm tedy doporučujeme, aby byl rám postele vysoký minimálně 6 cm. Matrace jsou vyráběny ve standartních rozměrech i přímo na míru.

  • Standartní rozměry matrace (v cm)
  • Matrace na míru – atypické matrace

V případě, že máte zájem o atypický rozměr matrace, nabízíme i výrobu matrace na míru. Příplatek za atyp je  + 10 % za prodloužení matrace o 10 cm, za prodloužení matrace o 20 cm je + 20 %. Ceny atypických matrací jsou na vyžádání.

Další z otázek, které si často pokládáme, je, zda zvolit 1 velkou matraci, a nebo 2 menší.

Každá varianta má svoje výhody. Matrace v celku je skvělá, protože nemá mezeru. Náročnější je manipulace s matrací. Dvě samostatné matrace jsou výhodné v tom, že každý z partnerů si může matraci obrátit na stranu, která mu vyhovuje.  Skvělý je společný matracový chránič.

 rozmery matrace

2. Tuhost matrace

Někomu vyhovuje matrace měkká, jinému spíše tužší. Většina matrací se vyrábí jako oboustranné. Takové matrace nazýváme partnerské matrace. Pouhým otočením můžete změnit tuhost matrace, na které budete spát. Obecně platí, že mužům vyhovují spíše tužší matrace a ženám spíše měkčí. 

Dalším způsobem, jak vybírat matraci podle tuhosti, je poloha, ve které spíte

  • Spaní na zádech – tvrdší matrace

Při spaní na zádech je váha těla rovnoměrně rozložená a potřebujete tedy stabilní podporu. Doporučuje se tedy volit tvrdší matraci, kterou poskytnete páteři stabilní podporu.

Doporučené tvrdší matrace: 

Matrace Romantika Kašmír 
Kvalitní ortopedická matrace vyrobená z kombinace pěn Flexifoam®, které zajišťují ortopedické vlastnosti, elasticitu, vzdušnost a odolnost. Vyšší tuhost matrace a odolnost dodává jádru masivní vrstva kokosových vláken. Anatomická zónová profilace Cube Care snižuje tlak na tělo. Každá kostka reaguje samostatně. Konstrukce matrace je zárukou vynikajících ortopedických vlastností.

Matrace Super Fox – celá řada matrací Fox
Jedná se o nejprodávanější matrace největšího českého výrobce Tropico. Tyto matrace vyhovují téměř všem, protože nabízejí jak měkčí stranu s línou pěnou, tak tvrdší stranu s prodyšnou a pružnou studenou pěnou. Matrace řady Fox mají ortopedické vlastnosti. Spaní na nich je velmi příjemné a pohodlné. 
Matraci je možné zakoupit ve 2 profilacích:

  • Spaní na břiše a spaní na boku - střední tuhost matrací

Vhodná je matrace, která má střední tuhost. Ideálně ta, která kombinuje tužší a měkčí část. Poskytne ortopedickou oporu a zároveň pohodlí.

Doporučené matrace se střední tuhostí:

Matrace Super Fox Blue – celá řada matrací Fox
Univerzální matrace, která je vhodná a splní očekávání luxusního spaní. Vlajková loď největšího českého výrobce matrací Tropico. Matrace je navíc antibakteriální s výbornými ortopedickými vlastnostmi, které zaručí pohodlný a zdravý spánek. Na jedné straně Hybridní pěna, omezí pocení a druhá strana je pružná a prodyšná studená pěna Flexifoam. Matrace má optimální tuhost.

Matrace Enigma
Je vyrobená z prodyšných, pružných a houževnatých pěn Flexifoam. Matrace má 7 anatomických zón, je ortopedická, anatomická a hygienická díky dokonalému provzdušnění. Střední část jádra zaručuje díky vlnkám vysokou vzdušnost. 

Matrace Spirit Superior Visco
Skvělá a luxusní matrace s ortopedickými vlastnostmi s línou pěnou, která vás pohodlně obejme a na druhé straně s pružnou, pevnou studenou pěnou pro lehčí otáčení při spánku. Navíc v ramenní části je profilace Cube Care, která zajistí zdravé zapadnutí ramen do matrace a je proti otlakům. Matrace je velmi oblíbená. Skvělá líná pěna uvolní Vašim kloubům, protože reguluje tlak. Má volitelnou výškou od 25-30cm.

  • Různé polohy během spánku…

Usínáte na boku a probouzíte se na břiše? V případě, že se během spánku otáčíte a často měníte polohu doporučujeme vybrat si středně tvrdou matraci, jak optimální k vystouplým částem těla (ramena, boky, kolena atd.), tak i poskytující dostatečnou oporu.

 tuhost matarce2

3. Zdravotní matrace

Při bolestech zad vybírejte matraci zvláště pečivě. Při bolestech bederní páteře volte tvrdší matraci, která poskytne páteři potřebnou oporu a zaměřte se na ortopedické vlastnosti matrace.

Doporučené matrace při bolestech zad:

Matrace Medical Concept
Skvělá matrace s ortopedickými vlastnostmi, která uleví Vašim bolavým zádům.  Matrace je oboustranná s jinou tuhostí na každé straně. Profilace matrace je zdravotní a je také proti přeležení. Matraci si můžete objednat se zpevněnými boky pro jednodušší vstávání.

Matrace Forest Air Aegis
Tuhá, a přesto vzdušná matrace s ortopedickou zónovou konstrukcí. Tužší strana z pružné studené pěny a měkčí paměťová strana.

Matrace Amundsen
Matrace Amundsen je matrace vyšší tuhosti s unikátním vlnovým jádrem, které kombinuje pěny různých tuhostí ve vlnách. Díky tomu má matrace rozložení hmotnosti do jádra matrace.

zdravotni matrace

4. Matrace pro děti 

Vojta - matrace pro miminko
Matrace ze studené pěny, vyrobaná v Česká matrace s pratelným potahem a bez lepidel. Svou optimální tuhostí je přizpůsobena požadavkům dětského tělíčka. Potah je dvojdílný, pratelný na 95 °C.

Petra Tropico
Matrace z 1 kusu pružné pěny. Ideální do dětských pokojíků i patrových postelí, u nichž nelze použít kvůli boční zábraně vyšší matrace. 

Šárka Tropico
Matrace Šárka Tropico 15 cm je matrace pro malé i velké. Má rozdílnou tuhost stran, je vzdušná a zónová (ortopedické vlastnosti)

 detske matrace

Zvolili jsme tedy správný rozměr i materiál. Dalším z důležitých kritérií při výběru je rošt, na který matraci chceme uložit. V naší nabídce naleznete kvalitní rošty od českého výrobce Tropico. U každé matrace v naší nabídce naleznete doporučený rošt, na který matraci uložit.

Rádi vám s výběrem matrace poradíme.
Zavolejte nám na Infolinku (+420) 734 780 402 PO–PÁ 9.00–17.00.

  • Doprava zcela ZDARMA u všech matrací.