Zpět

(Ne)těšíte se na jaro?

Tak jako na každém ročním období i na jaře si každý můžeme najít světlé i stinné stránky. Někdo na jaro nedá dopustit, jiný se děsí překážek, které s sebou přináší. Proč míváme smíšené pocity, když se začne příroda probouzet k životu? Čtěte dál!

Těšíme se na:

  • Sluneční paprsky. Stojíte venku, čekáte na opozdilce, ale přistihnete se, že vám to tentokrát vůbec nevadí a dále nastavujete tvář slunečním paprskům? Začínáte mít silný pocit, že tak můžete stát nehnutě se zavřenýma očima klidně až do večera?

Energie, kterou čerpáme ze sluníčka je obrovská a povzbudivá. Více se usmíváme a vstřebáváme tolik potřebný vitamin D. Zastavte se, zavřete oči a nechte se prozářit. I největší tvrďáci a mračouni začátkem jara pookřejí.

  • Vůni jara. Velkou roli hraje samozřejmě i více stráveného času na čerstvém vzduchu a v přírodě, která začíná pučet a rozkvétat. Potřebujeme se volně pohybovat a uvěznění v pokojích o čtyřech stěnách nám pocit svobody určitě nepřináší.

K jaru patří i krásné svěží vůně! Přivítejte jaro i ve svých domovech a provoňte si třeba ložnici. Budete příjemněji usínat a ještě spokojeněji spát.

  • Delší dny. Konec chladným a temným dnům! Více denního světla s sebou přináší velkou dávku radosti. Máme více nálady pro tvořivost a kreativitu, protože již nemáme pocit, že nám den proklouzl mezi prsty. Proto se na jaře neprobouzí k životu pouze příroda, ale všechny živé bytosti, včetně nás.
  • Sportování. Vracíme se k oblíbeným sportům jako je cyklistika, kolečkové brusle, běhání. Mnohem častěji než v zimě potkáváme lidi s rozzářenými a radostnými tvářemi.

Sport v kombinaci se slunečními paprsky působí jako silné afrodiziakum. Abyste zažili pocit štěstí, nemusíte propotit tričko v posilovně. Stejnou službu udělá delší svěží procházka přírodou.

Na co se netěšíme?

  • Alergie. Jaro je nejméně oblíbeným ročním obdobím alergiků. Tito lidé s vámi nadšení z probouzející se přírody sdílet nebudou. Spíše než rozkvetlý strom si vybaví své oteklé a podrážděné oči, kapesník v ruce a jiné nehezké důsledky jarních pylů. Pokud jste alergik, udělejte alespoň drobná opatření a nepouštějte pyl do svých ložnic.
  • Jarní úklid. Tak jako se obvykle těšíme na Vánoce, ale už vůbec ne na vánoční úklid, tak stejně s přicházejícím jarem obvykle přichází i velká očista našich příbytků, zahrad, aut a i nás samotných.

Zkuste si vzpomenout, jak se vždy cítíte skvěle, když úklid dokončíte a zároveň aktivním úklidem uděláte i něco pro své zdraví a ladné křivky. Pusťte si oblíbenou muziku, nalijte skleničku něčeho dobrého a hurá na to!

  • Práci. S jarem a sluncem vysoko na obloze začíná období nespokojenosti s časem tráveným prací. Tak jako v zimě vzdycháme nad tím, jak je venku odporně, nyní naopak panikaříme, že musíme prosluněné dny trávit zavření v kanceláři. Málo lidí se ovšem pozastaví nad tím, že problém není v počasí, ale v náplni práce, která ho nenaplňuje a v dalších nevyjasněných prioritách.

Jak to máte s jarem vy? :)


Další zajímavé články: