Zpět

Je lepší pevný nebo polohovatelný rošt?

Rošt je doslova základem vaší postele. Slouží jako podložka pod matraci, ale i jako odvětrávací systém nebo regulátor tvrdosti postele. Jeho výběr byste tedy neměli zanedbat. Při pořizování nové postele máte dvě možnosti – rovný a pevný nebo různě polohovatelný rošt. Jaký si vybrat, a proč?

Pevný rošt je vhodný pro každou matraci

Rovný rošt bez možnosti polohování se vyplatí pořídit, pokud v posteli pouze spíte. Nejvhodnější jsou lamelové rošty, které mírně pruží, a vy můžete pomocí posuvných gumiček sami měnit jejich tvrdost. Na pevný rošt také umístíte matraci z jakéhokoliv materiálu.

Odpočívejte na polohovatelném roštu

Jestliže ve své posteli rádi lenošíte i během dne, vhodnější volbou je pro vás polohovatelný rošt. Při čtení knížky si například můžete nadzvednout část pod hlavou, a nemusíte se nezdravě krčit na vrstvě polštářů. Předejdete tak problémům se zády a krční páteří. Během odpočinku po práci pak nadzvedněte rošt pod nohami, unavené nohy se částečně odkrví, a lépe si tak odpočinou.

Polohovatelné rošty jsou vhodné i pro seniory nebo osoby se zhoršenou pohyblivostí.

Jejich nevýhodou je mírně vyšší cena a fakt, že některé matrace nejsou pro polohovatelné rošty vhodné.

Shrnutí kladů a záporů

Zvažte tedy, co od svého roštu očekáváte, a jakou na něm chcete mít matraci. O tom, zda je konkrétní matrace vhodná pro umístění na polohovatelný rošt, vám nejlépe poradí prodejce.