Zpět

Jak na přebalování a zdravý spánek miminka

Už pomalu vyhlížíte čápa a začínáte vybavovat pokoj pro miminko?

Pak se potřebujete zásobit dětskou kosmetikou a plenkami, sehnat výbavičku, koupit postýlku, komodu na přebalování, nábytek a dekorace do dětského pokoje… Jde z toho trochu hlava kolem, že? Je třeba zařídit spoustu věcí, vše se navíc také odvíjí od toho, zda vybavujete dětský pokoj pro kluka nebo pro holčičku. Dnes si spolu projdeme tři tipy, které vám vše usnadní.

1. Kvalitní matrace do dětské postýlky je základ

Při výběru postýlky samozřejmě primárně koukejte na kvalitu konstrukce a bezpečnostní prvky, ale co se týče zdravého spánku vašeho miminka, nejdůležitější roli sehraje dětská matrace. Dnes na trhu najdete velké množství různých typů, od přírodních kokosových, přes hypoalergenní latexové, až po klasické molitanové matrace.

Jak se pozná opravdu kvalitní matrace?

  • musí být pevná (koukejte proto na tloušťku, čím víc, tím líp), ale zároveň prodyšná
  • měla by být spíše tvrdší nebo středně tvrdá, rozhodně NE paměťová (kvůli zdraví)
  • musí vyplňovat celý prostor postýlky (kvůli bezpečnosti)
  • měla by být pratelná nebo se snímatelným potahem 

matrace miminko 

Extra tip: Minimálně ze začátku se miminko častěji budí kvůli kojení, proto je příhodné mít postýlku v ložnici. Nejpohodlnější pro maminku bude postýlka se staženou bočnicí, která lze snadno přirazit posteli, díky čemuž je možné kojit dítě vleže.

2. Přebalování pohodlně a bezpečně

Když zařizujete pokojíček, myslete i na místo na přebalování. Existuje množství komod, které jsou navrženy právě pro přebalování miminek - mají (často odnímatelný) pult a šuplíky, do nichž pohodlně uložíte náhradní pleny, kosmetické potřeby a oblečení. Asi si říkáte, že něco takového je zbytečné - a u větších miminek už opravdu komodu příliš nevyužijete a budete moct přebalovat víceméně kdekoliv. Jako nejsnažší možnost se proto jeví pořídit si jednorázové podložky, které můžete položit v podstatě kamkoliv a po použití je jednoduše vyhodíte. Vzhledem k četnosti přebalování se vám ale tahle varianta nakonec může dost prodražit. 

Ideální kompromis je pak přebalovací pult na komodu. Ten si můžete celkem snadno i sami vyrobit, ale na internetu snadno seženete univerzální kus, který bude pasovat právě na vaši komodu, stačí chvíli hledat (dle patřičných rozměrů). Jakmile u dítěte pleny odbouráte, jednoduše pak pult z komody sundáte a můžete ji používat jako úložný prostor i nadále. 

prebalovani

Při přebalování myslete na to, že komoda či pultík by měly být vždy u stěny, ideálně v rohu. Je to zásadní pro bezpečnost, stejně tak jako stabilita vybraného nábytku. Na přebalovací ploše samotné by nemělo být nic dalšího rušivého, všechny potřeby si raději schovejte do šuplíků nebo úložných boxů. A poslední tip vám asi nemusíme ani říkat, ale pro jistotu: nikdy dítě nenechávejte na pultu samotné, bez dozoru.

3. Pokoj pro miminko - inspirace, kam a jak ukládat věci

V pokojíčku budete mít hromadu výbavičky, oblečení, náhradních plen a dětské kosmetiky, ale samozřejmě také hračky, knížky apod. Některé věci budete chtít mít vždy po ruce, jiné zase raději schované. Pokud nechcete hned ze startu investovat do skříní, ale chcete je kupovat později, až děti trochu vyrostou, může pro vás být ideálním řešením nějaká úložná krabice.
Plastové boxy sice nejsou nejvzhlednější, ale jsou pevné a levné. Můžete vybrat nějaký veselý barevný odstín nebo zvolit boxy průhledné, a budete tak mít hned přehled o tom, co máte kde uložené. Estetičtějším a zdravějším řešením jsou například dřevěné bedny. Přírodní materiály navíc snadno sladíte v podstatě s čímkoliv a v budoucnu tak bedýnku můžete využít třeba v kuchyni či spíži na ukládání potravin nebo třeba v obýváku jako dekoraci.