Zpět

Bolesti kloubů

Bolesti kloubů nejsou výsadou jen starší generace. Trápí spoustu lidí už v mladším věku. Co všechno může stát za bolestmi kloubů a jak je řešit?

Nedostatek pohybu

Moderní doba s sebou přináší spoustu výhod a zjednodušení. Bohužel je to často na úkor našeho zdraví. Každá rodina má alespoň dvě auta a málokteré dítě zná cestu do školy pěšky. Velká většina lidí má sedavé zaměstnání a ani statický stoj nebo minimální pohyb při práci na výrobní lince není pro tělo prospěšný.

Klouby umožňují tělu pohyb, pohyb dává kloubům jejich pružnost a pohyblivost. Pokud některou část těla nepoužíváte, zakrní. Kloub ztrácí svou pružnost. S horší pohyblivostí se zhoršuje prokrvení kloubu a dostáváte se do začarovaného kruhu. Bolí vás klouby protože nesportujete a nesportujete, protože vás bolí klouby. Jak z toho ven? Začněte postupně. Volte sporty typu jízda na kole nebo plavání, kde klouby pracují v odlehčení. Začněte se cvičením dvakrát týdně a postupně přidávejte počtem tréninků i intenzitou.

Říkáte, že sport pro vás prostě není? Začleňte pohyb do svého života jinak. Jděte do práce pěšky, jděte pěšky určitý úsek. Přihlaste se na hodiny tance, zkuste balancování na slack line nebo si domluvte individuální konzultaci s fyzioterapeutem a společně sestavte cvičební jednotku, která vás nebude nudit a nezabere více než deset minut denně. Hlavně přestaňte o nutnosti pohybu jen číst. Udělejte pro sebe něco teď hned. Oběhněte dům, sejděte a vyjděte dvě patra v paneláku. Jakmile jednou začnete, už si nedovolte přestat. Byla by to škoda.

vstavani

Nadváha

Bolest kyčelního a kolenního kloubu bývá často spojena s nadváhou. Je to logické. Čím více kloub nese, tím více je namáhán. Lidé s nadváhou jsou hůře pohybliví a už jste zase v začarovaném kruhu. Pohyb není možný, protože bolí klouby, klouby bolí, protože moc nesou a nehýbou se. Tím se omezuje jejich rozsah a funkce.

Jste to, co jíte. Základem každého jídelníčku by měla být strava připravená ze základních surovin. Minimalizujte polotovary a dochucovadla. Jezte pravidelně a po jídle se nedojídejte sladkostmi. To vám pro začátek bude stačit. Pokud jste se rozhodli doplnit jídelníček vhodným pohybem, což je žádoucí, volte rotoped nebo chůzi s trekovými holemi. Nezačínejte rovnou běhat, klouby by trpěly ještě víc.

Jiný případ jsou bolesti kloubů v těhotenství. Těhotné ženy často trápí bolesti kyčlí, pánve, SI skloubení nebo symfýzy (spony stydké). Za nepříjemnými pocity stojí hormon relaxin, jehož přítomnost je v těle nezbytná pro uvolnění pánevních vazů a průchod plodu porodními cestam. Relaxin se začne uvolňovat v těle ženy hned po otěhotnění. Bolesti pohybového aparátu, zejména v oblasti pánve a kyčelních kloubů se tak mohou objevit dříve, než začnete přibírat kilogramy. Neberte tyto bolesti na lehkou váhu. Rozumně aktivujte svaly pánevního dna, břišní svaly a v případě opakovaných bolestí se nechte vyšetřit fyzioterapeutem, který vám “ušije” cviky na míru.

nadvaha

Nadbytek pohybu

Jste opačný případ? Hubení, trénujete několikrát týdně a přesto o kloubech víte často? Možná vám vaše tělo říká: “Dost.” Nezapomeňte, že člověku je vlastní přirozený pohyb. Pokud nazujete lyže, brusle, přilby, případně sednete na kolo, už se nejedná o přirozený pohyb. Pokud se věnujete některému sportu více, kompenzujte ho jinou pohybovou aktivitou. Běžci doplní strečink a s vhodnými rehabilitačními pomůckami zapojí do tréninku také balanční a posilovací cvičení. Jen správně postavený, tzv. centrovaný, kloub snese maximální zátěž. Siloví sportovci zase občas sednou na kolo nebo na rotoped a strečinkem lze doplnit každý sport. Zkuste někdy lekci powerjógy. Na své si přijdou jak svalovci, tak vytrvalci a uvidíte, že na vašem těle je stále co zlepšovat.

Pokud nemáte diagnostikované degenerativní onemocnění, často lze vhodnými fyzioterapeutickými technikami upravit postavení kloubů a tím zlepšit jejich funkci. Možností je hodně. Jen je nalézt a problém řešit.

Při dlouhodobé kloubní zátěži je dobré užívat doplňky výživy. Vhodný je kolagen pro sportovce, vitamin D, vitamin K, ale určitě i zdravá strava.

Onemocnění

Klouby také  mohou bolet v důsledku degenerativního onemocnění. Bolest můžete pociťovat v ramenním kloubu, kyčlích i kolenou. A co pomáhá na bolest kloubů v takovém případě? Artróze přilepšíte teplem, vhodné teplé obklady aplikujte vždy navečer, zmírníte tím noční bolesti. Akutní zánět spíše chlaďte. Mnoho nosičů tepla se dá použít i opačným způsobem. Pokud únava doprovází bolest svalů a kloubů, mohlo by se jednat o interní onemocnění a doporučujeme konzultovat váš stav s lékařem.

Při degenerativních onemocněních zvažte také užívání potravinových doplňků. Na trhu jich je celá řada. Ortoped nebo praktický lékař vám poradí, který je pro vás vhodný.

Úrazy

Akutní úraz nikdo nepřehlédne. Bolest paralyzuje i tvrdé sportovce a donutí je problém řešit. Následuje znehybnění končetiny (nejen při fraktuře, také měkké tkáně se musí zahojit), postupná rehabilitace tj. Obnova hybnosti, posílení svalů, zapojení zraněné končetiny do běžných denních činností, postupné zvyšování zátěže a návrat ke sportu.

Co ale se starším úrazem, který o sobě stále dává vědět? Takovému kloubu už musíte odlehčit pomocí bandáže nebo ortézy. Ortéza zpevní bolavý kloub a vy můžete sportovat bez kulhání a vyhýbání se nepříjemným pocitům. Minimalizujte také riziko dalšího úrazu. Věnujte se cvičení, které zlepší stabilitu vašich kloubů. Balanční podložka je už dnes součástí tréninku mnoha vrcholových sportovců. Chůze naboso zlepšuje propriocepci (vnímání) a tím aktivuje svaly klenby nožní. Pohybová variabilita připraví vaše tělo na různé druhy zátěže.

bolest_klouby

Kvalitní spánek

Jak se cítíte ráno po vyspání? Vstáváte svěží, odpočatí, vstříc novým zážitkům a dobrodružstvím? Nebo vám trvá několik minut než porovnáte kosti, posadíte se, ztěžka se narovnáte a rychlejšího pohybu jste schopni až za hodinu nebo dvě po probuzení? Ve spánku tělo regeneruje. Nepodceňujte tuto důležitou součást vašeho denního rytmu. Neupřednostňujte jiné aktivity na úkor spánku byť by to byly aktivity blahodárné a tělu prospěšné. Potřeba spánku je individuální. Někdo se spokojí s šesti hodinami, s jiným není řeč pokud nemá svých osm. Pozorujte své tělo.

Máte pocit že i přes dostatečný spánek jste rozlámaní? Zamyslete se nad svou matrací a polštářem. Z proleželé matrace vás budou bolet bedra. Na příliš tvrdé matraci trpí ramena a kyčle. Příliš měkká matrace neprospívá páteři jako celku. Vyplatí se investovat do kvalitní matrace, protože pocit s jakým se ráno budete probouzet za to stojí.

Otázka polštáře je individuální. Pokud spíte na zádech, hlavu je potřeba podložit jen trošku, aby nepadala do záklonu. Pokud preferujete spánek na boku, měli byste polštářem vyrovnat prostor mezi hlavou a ramenem tak, aby krční páteř byla v rovině. Při převaze spánku na břiše polštář není potřeba vůbec.

Klouby nesou vaše tělo. Bolest signalizuje problém. Nepřehlížejte bolest a nesnažte se ji tlumit léky. Uvědomte si, že pokud utlumíte analgetikem základní signál, že něco není v pořádku, problém se vrátí a upozorní vás důrazněji. Někdy jsou lepší drobné ústupky, než vážné komplikace.