Zpět

Potah na matraci

Když vybíráme novou matraci, díváme se většinou spíše na jiné parametry než její potah. Zajímá nás především poskytovaný komfort spánku a ortopedické vlastnosti. Jenže i potah na matraci hraje důležitou roli, co se našeho zdraví týče. Jak?


Chrání naše zdraví

Ve spánku se potíme, ztrácíme malé částečky kůže, padají nám vlasy i chlupy – a to vše se láká k hodování různé mikroorganismy i roztoče. Právě tito miniaturní živočichové jsou příčinou vzniku řady alergií, protože vylučují látky, které nás dráždí a vyvolávají alergické reakce. V jednom gramu prachu z našeho lůžka se totiž může ukrývat až 15 tisíc těchto nezvaných hostů.

Hlavní funkcí, kterou potah na matraci plní, je proto udržování hygieny. Moderní potahy nabízejí přímo antialergické vlastnosti, nezbytnou nutností je však pratelnost potahu. Pokud nemůžeme potah vyprat alespoň na 60°C, riskujeme, že roztoče a další usazené mikroorganismy nezničíme – ti se pak mohou dostat až k samotné matraci, odkud je budeme vyhánět mnohem obtížněji.

Stará se o naši matraci

Kromě výše uvedeného se potah na matraci stará také o její ochranu, ať už před prachem nebo mechanickým poškozením. Velikou předností moderních potahů je jejich dělitelnost – to znamená, že polovinu potahu můžeme nechat vyprat, zatímco druhou použijeme na ložnou plochu, abychom mohli matraci používat bez přestání. Toto je velice praktická vlastnost, kterou v nedávném testu matrací ocenilo i vedení Lázní Velichovky – ostatně vítězná matrace Calipo od firmy Tropico takto kvalitním potahem disponuje.