Zpět

Chraňte svou matraci, bude vám vděčná

Přáním každého z nás je, aby mu nová matrace vydržela co nejdéle. Možná se vám na ní bude dlouho spát dobře, ale pro její dostatečnou hygienu musíte udělat něco navíc. A tím nemyslíme jen častější výměnu ložního prádla. Poradíme vám, jak matraci chránit před znečištěním a zamořením nebezpečnými roztoči a bakteriemi.

Základem je chránič matrace

Důležitý je především chránič matrace. Jeho základní funkcí je oddělit ležící tělo od jádra matrace a zachytit nečistoty, které by se mohly dostat dovnitř matrace. Tam je totiž ideální líheň pro nežádoucí mikroorganismy živící se zbytky vlasů, chlupů, odlupky kůže, mazem a jinými zbytky lidského těla. Chcete-li se jich zbavit, operte potah alespoň 3x do roka. Většinu potahů, které najdete na našich matracích, můžete sejmout a prát na 60°C.

  • Náš tip: Nevleze-li se vám potah do pračky najednou nebo není-li zrovna ideální počasí pro rychlé usušení, rozdělte ho na dvě poloviny. Na jedné můžete spát, zatímco druhá polovina se pere.

Matracový chránič můžete prát podle potřeby

Další velmi praktickou pomůckou, která zajistí ochranu vaší matrace, je matracový chránič. Můžete si vybrat mezi podložkami s nepropustnou vrstvou, která do vaší matrace nepustí ani kapku tekutiny, nebo chráničem, který udrží pouze menší množství tekutiny, ale zato funguje jako tepelný izolant.